Sommerguide 2022

Kongsberg Jazz, Norges eldste musikkfestival

Det er ikke alle som vet at Kongsberg Jazzfestival har holdt på i 58 år som gjør det til landets eldste musikkfestival. Sammen med Molde Jazz er det festivalen som dyrker den kanskje mest kreative og kunstneriske musikksjangeren, her til lands.

Kongsberg Jazzfestival | Kongsberg, 6. – 9. juli

Kongsberg Jazzfestival tiltrekker seg noen av verdens fremste jazzmusikere og snur den ellers sindige småbyen fullstendig på hodet, helgen i uke 27. Scenene dukker opp rundt omkring i sentrum av byen, og forvandler Kongsberg til en yrende festivalby. Noe av det som skiller Kongsberg Jazzfestival fra andre musikkfestivaler er at du kan kjøpe enkeltbillett til hver av konsertene, om du en dag kun er interessert i én artist. 

Men det er ikke bare jazz for puristene, du vil se flere kjente navn på programmet i årets jazzfestival. Festivalen starter på onsdagen Chris Holsten, som de siste årene har hatt stor suksess med å synge på norsk, har fått ansvaret med å gi festivalen en verdig start, på onsdagen. På programmet vil du finne norske storheter som Hellbillies, som spiller på torsdagen. 

I tillegg til Holsten, skal også Marius Neset stå på scenen på åpningsdagen. Neset har tidligere mottatt musikerpris av Kongsberg Jazzfestival, og i fjor ga han ut sitt første soloalbum, som ble omtalt som en åpenbaring av anmeldere. I år har han med seg en kvartett på fire, som sammen spilte inn et album i april. 

På torsdagen skjer det store ting på scenen på kirketorget. Først får du spellemann og Spellemannvinner Jarle Bernhoft, som blir etterfulgt av Timbuktu & Damn. Svenske Timbuktu må nok omtales som en rapper, selv om han de siste årene har dreid seg mot funk og RnB. Med seg på scenen har han storbandet Damn som alltid spiller fletta av seg. Så gies stafettpinnen til Angelina Jordan, en sensasjon i musikkverden. Jordan har de siste årene opptrådt på flere talkshow over hele verden, hun har blitt døpt til “den nye Amy Winehouse” av britisk presse, og hun har over en milliard avspillinger bare på Youtube.

Fredag er en av de største begivenhetene Dee Dee Bridgewater & Memphis Soulphony på musikkteateret i kongsberg. Dee Dee tar virkelig opp arven etter de gamle storhetene som Otis Reading og BB King, og videreformidler soul og RnB på en måte som mange trodde var tapt i fortiden. Fredagen avsluttes med Isaiah Collier and The Chosen Few. Collier er en saksofonist og multiinstrumentalist fra Chicago som i fjor slapp sitt tredje album med bandet The Chosen Few. Dette er instrumentaljazz av høyt internasjonalt kaliber. 

Finaledagen går ikke stille for seg den heller. Kenny Garnet and Sounds From The Ancestors er en av godbitene som finner sted. Garnet har rukket å bli en voksen mann siden han debuterte i 1984, men den dag i dag byr han på høy rytmisk energi og spilleglede og i hans siste skive kombinerer han jazz med elementer fra funk, hiphop og dansemusikk. Se også opp for Madrugada som slapp sitt første album på over et tiår, og Frida Ånevik, som ble en enda mer folkekjær artist i løpet av pandemien. Den store finalen på Kongsberg Jazzfestival er Makaya McCraven som står for. McCraven er en av de som aldri slutter å utforske og utfordre rammene, og hans energiske opptredener har gjort han til et av de hippeste navnene i jazzens verden.