Nyheter

Forbrukerrådet advarer mot billetter på Viagogo.com

Det florerer av nettsteder som hevder å selge offisielle billetter til arrangementer over hele verden, også i Norge. Nå advarer Forbrukerrådet mot å kjøpe dyre billetter på Viagogo, og mener nettstedet bryter norsk lov.

Salg av billetter på svartebørsen og falske konsertbilletter er et økende problem. Flere nettsteder utgir seg for å være offisielle billettdistributører, og det er lett å la seg lure. Det finnes mange slike nettsider, men det er spesielt én side som har villedet mange nordmenn i det siste, nemlig Viagogo.

Forbrukerombudet går nå ut og advarer mot å kjøpe billetter gjennom Viagogo.com, og mener siden bryter norsk lov. Dersom man søker på Google etter et arrangement man er interessert i å kjøpe billett til, dukker ofte Viagogo opp som den første på listen – før offisielle billettkanaler. Dette fordi de kjøper opp annonseplass av Google, og virker slik som en tilsynelatende legitim billettdistributør.

Viagogo er en online markedsplass som selger billetter til dobbel og trippel pålydende pris, også til arrangementer som ikke er utsolgt. Både Aftenposten og NRK skriver om problemene Viagogo skaper for arrangører, om frustrerte billettkjøpere som føler seg lurt av skyhøye priser, i tillegg til skjulte gebyrer og uteblitte billetter. Sider som Viagogo opererer fra andre land, og omgår derfor norsk lov som forbyr svartebørssalg. Det hender også ofte at slike sider selger billetter til arrangementer som ikke eksisterer, eller falske billetter til utsolgte konserter. Før var det som oftest store stadionkonserter som ble berørt av dette, men vi ser nå at mindre arrangementer over hele Norge i stadig økende grad også blir utsatt.

Vi i Ticketmaster Norge ønsker å presisere at Viagogo IKKE er en offisiell billettdistributør, og minner i tillegg om disse huskereglene for billettkjøp:
▪ Vi kan kun garantere at billetter kjøpt gjennom Ticketmaster.no, direkte fra arrangør eller andre offisielle kanaler er ekte.
▪ Å selge billetter med profitt er ulovlig ifølge norsk lov.
▪ E-billetter kan printes flere ganger, og det er kun den første strekkoden som blir scannet på konsertstedet som slipper inn. Dersom du har kjøpt en E-billett fra en uoffisiell kanal, vær klar over at du dermed ikke er garantert inngang selv om billetten ser ekte ut.

I tillegg oppfordrer vi til å aldri legge ut bilder av billettene dine på sosiale medier, da uvedkommende kan bruke strekkoden på bildet til billettsvindel. Dette gjelder både papirbilletter, hjemmeprintede billetter og mobilbilletter, altså alle billetter med strekkode/QR-kode.

Mer om Forbrukerrådets advarsel, og hva du bør gjøre hvis du er rammet, kan du lese om her.

NRK: Mener Viagogo bryter norsk lov

Aftenposten: Forbrukerombudet advarer mot økende svartebørssalg av scenekunstbilletter