Sommerguide 2022

Legenden Björk til Trondheim!

Björk, en av verdens fremste og viktigste kunstnere de siste 30 årene, kommer til Trondheim og Olavsfest.

Finn billetter

Olavsfest er grenseløst stolte over å kunne presentere selveste BJÖRK i Trondheim for aller første gang, i idylliske omgivelser på Kristiansten festning lørdag 30. juli 2022 får vi møte en unik artist som gjennom flere tiår har påvirket populærkulturen og flyttet grenser med sin hvileløse skapertrang og beinharde integritet.

björk : human behaviour (HD)

Høsten 2021 startet Björk et nytt kapittel i en eventyrlig karriere gjennom fire «Björk Orchestral»-konserter på Island. I år tar hun med seg konseptet på turné i USA og Europa, og det er ekstra gledelig for Olavsfest å presentere henne sammen med byens egen stolthet Trondheimsolistene, som selv er en internasjonal størrelse og kapabel til å matche selveste Björk. Til sammen har de to aktørene på scenen svimlende 28 Grammy-nominasjoner å slå i bordet med. Som om ikke det var nok: Før Björk går på scenen får publikum oppleve Kyiv kammerkor, som kommer rett fra krigen i Ukraina til scenen på Festningen.

Trondheimsolistene stiller for anledningen med en uvanlig stor strykebesetning. Björk har også tidligere framført sine sanger i orkesterdrakt med stort hell. Blant annet ble en egen versjon av det mørke, men mektige oppbruddsalbumet «Vulnicura» (2015) spilt inn med strykerarrangement. I den forbindelse uttalte hun følgende:

«For me, strings stand for the nerves of the human bodies. The voice and wind instruments are the lungs. Beats are for dancing and your heart pumping, but when you stroke stringed instruments, it’s like your nerves vibrating. It’s why we sympathize so easily with strings, I think, especially when you’re going through painful stuff. You just want to grab a clip-on mic and get that… ‘urrrrrrrrr’. It creates this angsty, almost uncomfortable sound – the sound of really raw emotion.»

For Björk bærer alltid følelsene utenpå skjorta. Enten det er hjertesorg, kjærlighet, angst eller eufori – Björk vrenger sjela med et sjeldent rått og intenst nærvær. Etter 30 år høres Björk fortsatt ikke ut som noen andre.

Velkommen til Trondheim og Kristiansten festningen 30. juli 2022, i det som blir en forunderlig og uforutsigbar, men magisk kveld!