Musikk

Oslo World: Festivalsjefens anbefalinger

Oslo World Music Festival  går av stabelen 27. oktober – 1. november og er den fremste verdensmusikkfestivalen – ikke bare i Norge, men i Norden og Europa. Festivalen ble blant annet i 2014, for femte år på rad, kåret til å være blant de 25 beste internasjonale festivalene i verden. For mange er kanskje musikken som presenteres ukjent, derfor kan det være godt med litt hjelp til å orientere seg i terrenget.

Og hvem kan vel bedre plukke ut noen godbiter man må få med seg enn festivalsjef Alexandra Archetti Stølen?

Festivalsjefens anbefalinger

alexandra
Alexandra Archetti Stølen

Chango Spasiuk & OTFF (AR)
Sentrum Scene | Tirsdag 27. oktober

chango spasiuk

Årets åpningskonsert er inget mindre enn spektakulær, når 20 av argentinas største musikere skal stå på samme scene i Oslo. Chango Spasiuk er chamammeens Astor Piazzolla. Den langhårede, sjeggete artisten gjør også et varig inntrykk på alle som ser ham spille live, for makan til sceneenergi skal man lete lenge etter. Chango bruker stillhet like mye som lyd når han gir oss sin musikk, om Khaïra Arby er årets kvinnelige gåsehudspreder, er Spasiuk beste mannlige sådan på plakaten! Orkesteret som skal få opp dampen etter ham hørte jeg for første gang på gata i San Telmo tidlig på 2000-tallet. Da trillet de pianoet sitt ut hver søndag og spilte tango som ingen andre. Orquesta Típica Fernandez Fierro er tangoens punk-rockere og har vært ettertraktede navn for oss i en årrekke. De driver sin egen klubb i Argentinas hovedstad Buenos Aires, og i fotballens mekka har klubben fått navnet Club Atletico Fernandez Fierro. Her har de konserter hver uke hele året, bortsett fra de ukene de er på turné! Vi lover svette, råhet, dreadlocks, ekspolsjoner og en energi ut av en annen verden.

Chango Spasiuk - Tristeza

Finn billetter til konserten her

Mbongwana Star (CD)
Rockefeller | Onsdag 28. oktober 

mbongwana

Oslo World var den første festivalen i Skandinavia som booket supergruppa Staff Benda Bilili fra Kongo, høsten 2009. Bandet besto av handicappede musikere som store deler av livet hadde bodd på gata, fra å ha cruiset rundt på Staffmobiles (rullestolharleys) og levd fra hånd til munn, ble de oppdaget og erobret verden. Det var utrolig skuffende å høre om bandets oppløsning noen år etter – den magiske klassereisen var for tung å bære. Men ingenting er så galt at det ikke er godt for noe! For ut av Staff Benda Bililis grav har Mbongwana Star oppstått og for et band! Mest sannsynlig et av årets store høydepunkter. Rost opp i skyene av internasjonale medier som The Guardian, The Quietus, Mojo, Rollinge Stone, New York Times, Les inRocks, Liberation, RFI Musique og mange mange flere. Kort oppsummert i The Guardians fem av fem stjerner til bandet, sies det at Mbongwana Star er syv stjerner som vil ta deg med til en ukjent verden med en gripende blanding av spenning, frykt og sanseopplevelse.

Mbongwana Star - Malukayi (feat. Konono No.1)

Finn billetter til konserten her

Plaza Francia (feat. Müller & Makaroff from Gotan Project & Catherine RInger from Rita Mistouko) (FR/CH/AR)
Sentrum Scene | Lørdag 31. oktober

plaza francia

Første gang jeg hørte Gotan Project var lenge før de slo igjennom internasjonalt. Jeg danset tango og i Paris hadde noen DJs kommet over noen låter den fransk/argentinsk/sveitsiske supergruppa hadde lekket til klubbene.

Ikke lenge etterpå var bandet på alles tunger! De fornyet tangoen og høstet enorm suksess, strålende kritikker og fylte klubber med svette tangofolk og unge hipsters. Gotan er en av de platene jeg har hørt aller mest på og konserten med Gotan Project under Oslo World i 2010 var så full at hele Sentrum Scene kunne ha eksplodert. Nå er de tilbake og har like så greit laget en helt ny tangosangbok. Med legenden Catherine Ringer fra Rita Mitsouko og Müller & Makaroff i spissen er Plaza Francia en av mine top-must-see opplevelser i år.

Plaza Francia - La Mano Encima (Official Video)

Finn billetter til konserten her

Khaïra Arby (ML)
Cosmopolite | Lørdag 31. oktober

khaira

Nattergalen fra nord. Khaïra Arby er en gudebenådet vokalist. Hun har en stemme som kan kalle på enhver høstmørk nordmann og få oss til å drømme om ørkenens varme vind, om Timbuktus leireparadis, om Nilens magi. Arby omtales som en av Afrikas største stemmer. Og hun elsker sitt land og sitt folk, hun er en sentral talskvinne for rettferdighet og fred i et land rammet av borgerkrig og brudd på menneskerettigheter og hun er kusinen til Ali Farka Touré som Oslo World var så heldig å invitere til byen i 2001. Arby er progressiv og moderne, ultra konservativ og tradisjonell. Men for meg er hun en av årets artister som garantert vil gi oss høy gåsehudfaktor og en evig trang etter å danse, vuggende, suggererende inn i Torshovnatten. Hennes stemme gjør noe med oss. Cosmopolite er klare, det håper jeg Oslofolket også er!

the Timbuktu diva Khaira Arby : desert blues

Finn billetter til konserten her

Alo Wala & Batida
Blå | Lørdag 31. oktober

alo wala

Alo Wala – den råeste dama i Skandinavia om dagen. Batida – det råeste bandet på klubbscenene våre i år. Begge to – spiller sammen på Blå lørdag 31. oktober. Alo Wala sammenlignes med M.I.A, men for meg er hun unik. Hun har den skandinaviske kraften og den indiske eksplosive glamfaktoren, man trenger for å enten bli president, filmstjerne, ja, eller popfenomen! På kort tid har hun erobret verden, men enda er hun ung og lovende, det typiske scoopet for oss som presenterer urban musikk fra alle verdens bakgater midt i hjertet av Oslo. Batida er superstjerner i Portugal, de har spilte blant annet på Roskilde festivalen, Eurockennes, Glastonbury, Dour festivalen og Paleo i sommer! En stor favoritt hos bookere verden over. Nå er de klare for Oslo for aller første gang og skal gjøre et utrolig liveshow med visuals på Blå, den kuleste klubben i byen, men helt ærlig, litt for smått for sånne storheter! Det blir trangt om saligheten, så kjøp billetter på forhånd folkens.

Alo Wala - "Cityboy" (Official Video)

Finn billetter til konserten her!

Bredden, variasjonen og kvaliteten er upåklagelig. Vi oppfordrer alle til å ta for seg av tilbudet som kommer til Oslo disse dagene – vi vet ikke hvor heldige vi er!

Billetter til alle konsertene finner du her!