Teater

Velkommen til Carsten Höllers magiske univers

Henie Onstad Kunstsenter er i perioden fra mai til september 2017 et sanatorium. I spissen for utstillingen står den tysk-belgiske Carsten Höller, som de siste årene har markert seg som en av de mest særegne og gåtefulle medisinske forskerne i verden. Ticketmaster tok seg turen til utstillingsåpningen, og fikk gleden av å oppleve kunst på en helt ny måte.

Kjøp billetter

«Pasientene inviteres inn i et annerledes miljø; et sanatorium, som både skal betraktes som et sted for usikkerhet og tvil, så vel som for rehabilitering og restitusjon» står det i brosjyren til Henie Onstad Sanatorim. Dette beskriver godt den følelsen vi får av å være en del av Carsten Höllers verden. Et sanatorium var både et sted for å kurere turberkulose, men også et sted overklassen kom for restitusjon og forfriskning. De ble derfor ofte plasser i nydelige omgivelser med frisk luft, skog og sjø. Nettopp slike omgivelser man finner rundt Henie Onstad.

Det første som møter oss når vi starter utstillingen er en bekmørk gang. Denne blir kalt No Decision Corridor, og tar pasientene med på en mørk og kronglete rute på utsiden av Sanatoriumet. Det er en spesiell opplevelse å måtte bruke hørsel og berøringssansen for å komme seg fremover. Her hører du stemmer fra andre som befinner seg i korridoren, men du vet ikke helt sikkert hvor de er.

Når vi etter en stund ser lyset i utgangen av tunellen, er vi oppe på taket. Her er det to muligheter. Den første muligheten er å gå ut på taket for å fly i Two flying Machines. Dette gir pasientene muligheten til å simulere flyvning i en kombinasjon av karusell og paraglider. Den andre muligheten er å ta Healing Slide ned til resten av utstillingen. Sklien symboliserer en annen måte å reise på. Hvorfor ta trappen når man kan skli? Det er umulig å gå ut fra en sklie uten et smil om munnen!

Resten av utstillingen inneholder blant annet kule lysvegger, bevegende senger (som man har muligheten til å overnatte i) og store sopper. I tillegg til et badehus kalt Giant Psycho Tank, hvor man har muligheten til å flyte rundt uten å berøre bunnen eller veggene. Bassenget er fylt med svært saltholdig vann, og temperaturen er på 34,5 grader celsius.

Se filmen under for en liten sneak peak.

 

Det å kunne oppleve kunst mens man selv kan delta aktivt er en veldig spennende opplevelse, som anbefales på det sterkeste!